Римската ера и нејзината кованица

Секој има свој лик за Римската империја. Можеби ви се познати по сè уште постоечките аквадукти, гладијаторите во арената, филмовите за Римјаните со нивните императори, оружјето и оклопите или можеби големата трговија? Но, од каде започна сè?

 

1. Потеклото на Римската империја.

Сè што е познато за римското време мора да се толкува со голема претпазливост затоа што делумно се пренесени митови и легенди. Легендата за тоа како сè започна:
За градот Рим се вели дека го основале Ромул и Рем околу 754 година п.н.е. За овие двајца браќа се вели дека биле потомци на тројанскиот херој Анеас.Се вели дека човек по име Амулиус им наредил на двајцата браќа да бидат убиени веднаш по нивното раѓање да го запрат потомството на Нумитор, тие никогаш не требало да се родат Војниците, сепак, на кои им била дадена оваа наредба не можеле да си го дозволат тоа и тие ги ставиле бебињата во корпа во реката Тибар. Откако корпата беше заглавена на страна, бебињата ги цицаше еден волк и ги најде еден овчар, вели легендата. Тие пораснаа и изградија град на реката Тибар. По недостиг на јасност за тоа кој ќе биде водач, се појави кавга, кавга со крвав крај. Ремус го убил братот на Ромул, а потоа го именувал градот по неговиот брат: Ромул, или Рим.

 

2. Добро познати императори

Римската империја започнала со императорот Август. Пред тоа, Јулиј Цезар владеел од каде потекнува зборот император. (Ц првично го изговарале Римјаните како К, ае како аи). Кога Јулиус Цезар бил убиен во 44 година п.н.е., започнала граѓанска војна која завршила кога Август станал „принц“ на Рим во 27 п.н.е.
По ова дојде голем број владетели во кои имаше 5 'добри императори' со одлични администратори. Во текот на овие години со Римската империја владееле „петте добри императори“, именувани: Нерва, Трајанус, Адријан, Антонинус Пиус и Маркус Аврелиј. 

Периодот помеѓу 96 и 180 година н.е. беше златно доба за Рим. Империјата беше стабилна со релативно голема количина на мир - се разбира според римскиот стандард - и просперитетот цветаше.

Понатаму, добро познат император е Константин Велики, кој е најпознат како првиот римски император за кој се вели дека го поддржувал христијанството. Тој имаше визија пред да започне голема битка на сјаен крст. Ова го примени на сите штитови на своите војници и го порази непријателот. Ова беше највисока точка за христијаните бидејќи тие повеќе не беа прогонувани.

 

3. Кованица од Римјани

Дали знаевте дека првите римски монети датираат од 310-300 година п.н.е. А редовната кованица од сребро и бронза постои навистина од околу 270 п.н.е. Тие први монети се состојат од две јасно различни серии. Од една страна, кованите сребрени дидрахми и бронзени монети, кои се инспирирани од грчкиот. Тие главно циркулираа во јужна Италија, но нивната прецизна економска улога е нејасна. Од друга страна, беа издадени леани бронзени шипки од околу 1500 g (aes signatum) и леани бронзени монети (aes grave). Тие циркулираа во непосредна близина на Рим.
Сребрените дидрахми биле ковани до крајот на 3 век п.н.е. Предните и задните слики редовно се менуваа (Марс / глава на коњ, Херкулес / таа-волк, двојна глава на Диоскурите / четири-во-рака); обратното секогаш вели РОМАНО и подоцна РОМА.

За време на Втората пунска војна (218-201), големата војна против Картагина, римскиот кованички систем беше темелно реформиран. Од една страна, по повеќекратно намалување на тежината, бронзените парички не беа фрлани, туку сега беа ковани, а од друга страна, сребрените пари, замислени по грчки пример, околу 212 година беа заменети со нова сребрена паричка, денар. Најчесто користени апоени и нивните вредности се следниве:

Приближно Во 141 година, денарската вредност беше доведена до 16 оска и знакот за вредност се смени во XVI. Покрај оваа сребрена паричка, таа се користела и до околу 170 п.н.е. се кова сребрениот викторијатус, наречен по Викторија од задната страна. Оваа апоен, со три четвртини од тежината на денарот, беше искористена за плаќања во јужна Италија и Сицилија и имаше помала содржина на сребро (приближно 80% наместо 95%) со цел да се совпадне со сегашната драхма. Златниците беа ковани исклучително во текот на републиката. Златниот ореус беше кован само во голем број под Јулиј Цезар (46-44 п.н.е.). На лицето на денарот, најважната паричка во системот за ковани пари, првично беа насликани главата на шлемот на Ромите и Диоскурите на коњ на страната на монетата. Од крајот на 2 век п.н.е., влијанието на господарите на нане (де tresviri auro argento aere flando feriundo) врз репрезентациите на монетите порасна и наоѓаме митски или историски сцени поврзани со нивната семејна историја. Долго време, бронзениот пепел го носеше портретот Јанус на аверсот и лакот на бродот од страната на монетата. Портретот на жив државник првпат се појави на монетите под Јулиј Цезар.
Погледнете ја нашата понуда „римски монети“; 
www.david-coin.com/webshop/roman-coin

 

Сè на сè, сега научивме некои ситници за Римјаните; како звучи легендата за Ромул и Ремус, како го добиваме зборот император, кога влегоа во игра римските монети и како изгледаа. Римската кованица има огромно влијание врз валутата и монетарниот систем што ги имаме денес. Само погледнете паричка од евро или гулден, честопати имаше и шеф на држава од една страна и слика од друга страна. Како би било кога Римјаните не правеле парички? Како би било кога не би користеле парички денес? Па, што би можеле да користиме како средство за размена?

 

 

 

 

Блог

Вилијам III и неговата кованица


Бидејќи таткото на Вилем III сакал да биде во Брисел, Вилијам III ќе се роди во Брисел во 1817 година. Во дворот на француски јазик каде што пораснал Вилијам III, тој главно ќе се вика Гијом. Целосното име на Гијом беше Вилем Александар Пол Фредерик Лодевијк. Александар и Павле по кои тој е именуван биле неговиот вујко Александар I од Русија и неговиот дедо Павле I од Русија, соодветно; обајцата цареви на Русите. Останатите имиња биле популарни во родот Оринџ и Насау со векови.

Прочитајте повеќе ...

Вилем II и неговата кованица


На холандскиот двор главно се зборувало француски. Тоа беше уредниот јазик за да се разликувате од толпата. Затоа, не е изненадувачки што Вилем имал верзија на француски јазик како негов прекар: Гило. Како момче на две години, тој мораше да побегне со своето семејство од земјата во која подоцна ќе биде крал; до Берлин во Прусија. Таму Гило ќе порасне на прускиот двор и ќе започне во воената академија на единаесетгодишна возраст. 

Прочитајте повеќе ...

Вилијам I и неговата кованица


Спротивно на она што може да очекувате, кралот Вилем I не е првиот крал на Холандија. Тоа беше Луис Наполеон. Овој помлад брат на Наполеон Бонапарта беше крунисан за холандски крал од диктаторот пур пееше. Лодевик Наполеон допрва требаше да го освои срцето на Холанѓаните. Откако беа република со векови, тие одеднаш станаа монархија.

Прочитајте повеќе ...


Продолжувајќи, вие се согласувате со нашата изјава за приватност.