Gratis verzending vanaf 75 euro binnen NL
Vertrouwd en ervaren
Verzamel leuke extra's bij uw aankopen


Nog geen producten in uw winkelwagen.

Koningin - regentes - moeder Emma

Adelheid Emma Wilhelmina Theresia , Prinses van Waldeck - Pyrmont is geboren op 2 augustus 1858 te Arolsen als dochter van vorst George Victor van Waldeck - Pyrmont en Prinses Helena van Nassau . Op 7 januari 1879 , nog maar 21 jaar oud , treedt zij in het huwelijk met de dan 61 - jarige Koning Willem IIIOp 31 augustus 1880 wordt Prinses Wilhelmina geboren . Gedurende de laatste levensdagen van de koning trad Emma op als regentes . Nadat de vorst was overleden aanvaardde zij het regentschap voor haar dochter . 

Deze taak heeft zij tot de inhuldiging van Koningin Wilhelmina op 6 september 1898 op meer dan voortreffelijke wijze vervuld. Koningin Emma leeft vooral voort als de moeder van Wilhelmina en als koningin - regentes die van 1890 tot 1898 de honneurs voor haar dochter waarnam. In die tijd wist zij het beeld van het koningshuis , zoals dat bij de Nederlandse bevolking leefde , volkomen te veranderen. Door haar beminnelijk en verstandig optreden wist zij ieders hart te veroveren. Zo sprak zij later de historische woorden in 1929 toen haar vijftigste verjaardag van haar Nederlanderschap werd gevierd;

‘Wie denk aan zichzelf als middelpunt… kan nooit gelukkig zijn. Als bij een huwelijk. Het voornaamste is niet: gelukkig worden, maar gelukkig maken’

 

Samen met haar dochter Wilhelmina reisde zij stad en land af om de bevolking kennis te laten maken met de toekomstige vorstin. De vele bezoeken in het land en de goed geregisseerde presentatie van haar dochter hernieuwden het vertrouwen in de monarchie die door het eigenzinnige en grillige optreden van
Willem III ernstig had geleden.

 

Toen duidelijk werd dat Koning Willem III niet lang meer te leven had , werden maatregelen noodzakelijk om de erfopvolging goed te laten verlopen. Koningin Emma , de tweede echtgenote van Koning Willem III , werd officieel benoemd tot voogdes over haar minderjarige dochter en kroonopvolger Wilhelmina en toen de koning op 23 november 1890 overleed werd Emma koningin - regentes . Hoe belangrijk ook , in de ogen van haar tijdgenoten vervulde zij een functie op het tweede plan en was het ondenkbaar dat haar beeltenis op enige wijze op de Koninkrijksmunten zou worden afgebeeld.Die positie was voorbehouden aan Prinses Wilhelmina. Hoewel Emma dus in feite van 1890 tot 1898 als koningin regeerde , komt zij niet voor op munten. In tegenstelling tot haar dochter, waar vele ontwerpen van zijn gemaakt, die vandaag de dag nog door verzamelaars wordt verzameld. Klik hier voor ons aanbod munten van Wilhelmina. Wel heeft Emma later nog een plaatsje gekregen op 2 bankbiljetten. Zo werd Emma op het 10 en 20 gulden biljet uit 1940 afgebeeld. Beide biljetten bevatten de 2 handtekeningen van Westerman Holstijn en Trip. Zie onderstaande biljetten:

 
Klik hier voor meer informatie over het 10 guldenbiljet met Emma.

Klik hier voor meer informatie over het 20 guldenbiljet met Emma.

 

Emma wordt op het Nederlands papiergeld op een ingetogen wijze afgebeeld van ca. 70 - jarige leeftijd. Ze is getooid met het voor haar zo karakteristieke witte weduwenkapje en het immer aanwezige brilletje. Daarnaast zijn er diverse oude en moderne penningen waarop het beeltenis van Emma wel is afgebeeld. De sober uitgevoerde keerzijde met haar gekroonde initialen , naam , geboorte en sterfjaar op deze penningen benadrukken het karakter van deze vrouw die een cruciale rol heeft gespeeld in het voortbestaan van het huis van Oranje - Nassau dat haar veel te danken heeft!


Blogs over munten

Beatrix en haar muntslag

Beatrix Wilhelmina Armgard werd op 31 januari 1938 in Baarn geboren als eerste kind van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Een deel van haar jeugd bracht ze vanwege de 2e Wereldoorlog door in Canada. Beatrix volgde onderwijs aan het Baarns Lyceum en studeerde later in Leiden rechten, sociologie en geschiedenis. Op 7 februari 1956 werd zij als erfgenaam de kroon' geïnstalleerd als lid van de Raad van State, het hoogste adviescollege van de regering.

Lees meer...

Juliana en haar muntslag


Juliana
Louise Emma Marie Wilhelmina werd geboren in Den Haag op 30 april 1909 en was het enige kind van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Na een aantal miskramen van Wilhelmina groeide de vrees dat een troon-opvolger zou uitblijven. Met de geboorte van dit prinsesje ging er dan ook een zucht van verlichting door het land.

Lees meer...

Wilhelmina en haar muntslag


Wilhelmina Helena Paulina Maria werd geboren in 's-Gravenhage op 31 augustus 1880. Zij was het enige kind van Willem III en diens tweede vrouw Emma van Waldeck-Pyrmont. Omdat alle kinderen uit het eerste huwelijk van Willem III al voor zijn dood waren overleden, werd Wilhelmina bij het overlijden van haar vader op 23 november 1890 Koningin der Nederlanden onder voogdij schap van haar moeder Koningin Emma.

Lees meer...

Contact

Betaal veilig met

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe collecties en aanbiedingen.Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.