Epoka romake dhe monedha e saj

Të gjithë kanë imazhin e tyre të Perandorisë Romake. Ndoshta i njohur për ju për ujësjellësit akoma ekzistues, gladiatorët në arenë, filmat për romakët me perandorët e tyre, armët dhe blindat apo ndoshta tregtinë e madhe? Por nga filloi gjithçka?

 

1. Origjina e Perandorisë Romake.

Gjithçka që dihet për kohët romake duhet të interpretohet me shumë kujdes, sepse pjesërisht janë përhapur mite dhe legjenda. Legjenda se si filloi gjithçka shkon:
Qyteti i Romës thuhet të jetë themeluar nga Romulus dhe Remus rreth vitit 754 para Krishtit. Thuhet se këta dy vëllezër ishin pasardhës të heroit Trojan Enea. Një burrë me emrin Amulius thuhet se urdhëroi të dy vëllezërit të vriteshin menjëherë pas lindjes së tyre për të ndaluar pasardhësit e Numitorit, ata kurrë nuk kishin për qëllim të lindnin. Megjithatë, ushtarët që iu dha ky urdhër, nuk mund ta përballonin atë dhe ata i vendosën foshnjat në një shportë në lumin Tiber. Pasi shporta ishte bllokuar, foshnjat u thithën nga një ujk dhe u gjetën nga një bari, legjenda thotë. Ata u rritën dhe ndërtuan një qytet në lumin Tiber. Pas mungesës së qartësisë se kush do të ishte udhëheqësi, lindi një grindje, një grindje me një fund të përgjakshëm. Remusi vrau vëllain e Romulusit dhe më pas e quajti qytetin sipas vëllait të tij: Romulus, ose Romë.

 

2. Perandorët e njohur

Perandoria Romake filloi me Perandorin August. Para kësaj, Julius Caesar sundoi nga buron fjala perandor. (C fillimisht u shqiptua si K nga Romakët dhe ae si ai). Kur Julius Caesar u vra në 44 para Krishtit shpërtheu një luftë civile e cila përfundoi kur Augustus u bë 'princi' i Romës në 27 para Krishtit.
Kjo u pasua nga një numër i madh i sundimtarëve në të cilët kishte 5 'perandorë të mirë' me administratorë të mëdhenj. Perandoria Romake u qeveris gjatë këtyre viteve nga 'pesë perandorët e mirë', të quajtur: Nerva, Trajanus, Hadrian, Antoninus Pius dhe Marcus Aurelius 

Periudha midis 96 dhe 180 pas Krishtit. ishte një epokë e artë për Romën. Perandoria ishte e qëndrueshme me një sasi relativisht të madhe paqeje - sigurisht sipas standardit Romak - dhe prosperiteti lulëzoi.

Një tjetër perandor i njohur është Konstandini i Madh i cili njihet më së miri si perandori i parë Romak për të cilin thuhet se ka mbështetur Krishterimin. Ai kishte një vizion para se të fillonte një betejë e madhe e një kryqi të ndritshëm. Ai e zbatoi këtë në të gjitha mburojat e ushtarëve të tij dhe mundi armikun. Kjo ishte një pikë e lartë për të krishterët pasi ata nuk përndiqeshin më.

 

3. Monedha nga Romakët

A e dini se monedhat e para romake datojnë në vitet 310-300 para Krishtit? Dhe prerja e rregullt e monedhave prej argjendi dhe bronzi ka ekzistuar që nga viti 270 para Krishtit. Këto monedha të para përbëhen nga dy seri dukshëm të ndryshme. Nga njëra anë, didrahmitë e argjendta të prera dhe monedhat prej bronzi, të cilat janë frymëzuar nga greqishtja. Ata kryesisht qarkulluan në Italinë e Jugut, por roli i tyre i saktë ekonomik është i paqartë. Nga ana tjetër, u lëshuan shufra bronzi të derdhura prej rreth 1500 g (aes signatum) dhe monedha bronzi të derdhura (aes grave). Ata qarkulluan në afërsi të Romës.
Didrahimet e argjendta janë prerë deri në fund të shekullit të 3-të para Krishtit. Imazhet e përparme dhe të prapme ndryshuan rregullisht (Marsi / koka e kalit, Herkuli / ajo-ujku, koka e dyfishtë e Dioskurave / katër në dorë); e kundërta gjithmonë thotë ROMANO dhe më vonë ROMA.

Gjatë Luftës së Dytë Punike (218-201), lufta e madhe kundër Kartagjenës, sistemi i monedhave Romake u reformua plotësisht. Nga njëra anë, monedhat prej bronzi nuk hidheshin më pas uljeve të përsëritura të peshës, por tani ishin prerë, dhe nga ana tjetër paratë e argjendta, të konceptuara pas shembullit grek, rreth 212 u zëvendësuan nga një monedhë e re argjendi, denari . Emërtimet më të përdorura dhe shenjat e vlerës së tyre janë si më poshtë:

Afërsisht Në 141 vlera e denarit u soll në boshtin 16 dhe shenja e vlerës u ndryshua në XVI. Përveç kësaj monedhe argjendi, ajo u përdor gjithashtu deri rreth vitit 170 para Krishtit. Victoriatus argjendi, i quajtur pas Victoria në anën e pasme, është prerë. Kjo prerje, me tre të katërtat e peshës së denarit, u përdor për pagesa në Italinë e Jugut dhe Siçilinë dhe kishte një përmbajtje më të ulët argjendi (rreth 80% në vend të 95%) në mënyrë që të përputhej me dhrahminë aktuale. Monedhat e arta janë prerë vetëm përjashtimisht gjatë republikës. Aureusi i artë u godit vetëm në një numër të madh nën Jul Cezarin (46-44 para Krishtit). Fytyra e denarit, monedha më e rëndësishme në sistemin e monedhave, fillimisht përshkruante kokën me përkrenare të romëve, dhe Dioskurët mbi kalë në anën e medaljes. Që nga fundi i shekullit të 2-të para Krishtit, ndikimi i mjeshtrave të mentës (de tresviri auro argento aere flando feriundo) në përfaqësimet e monedhave është rritur dhe ne gjejmë skena mitike ose historike në lidhje me historinë e tyre familjare. Për një kohë të gjatë, hiri prej bronzi mbante portretin Janus në pjesën e përparme dhe harkun e një anijeje në anën e medaljes. Portreti i një burri shteti të gjallë u shfaq për herë të parë në monedhat nën Julius Caesar.
Shikoni ofertën tonë "Monedha Romake"; 
www.david-coin.com/webshop/roman-coin

 

Në tërësi, tani kemi mësuar disa gjëra të vogla për romakët; si tingëllon legjenda e Romulus dhe Remus, si e marrim fjalën perandor, kur monedhat romake hynë në lojë dhe si dukeshin ato. Monedha romake ka pasur një ndikim të jashtëzakonshëm në monedhën dhe sistemin monetar që kemi sot. Thjesht shikoni në një monedhë euro ose në një gulden, shpesh kishte gjithashtu një kryetar shteti nga njëra anë dhe një imazh nga ana tjetër. Si do të kishte qenë sikur Romakët të mos kishin bërë monedha? Si do të ishte sikur të mos përdornim monedha sot? Atëherë, çfarë mund të përdorim si mjet shkëmbimi?

 

 

 

 

Blog

William III dhe monedha e tij


Për shkak se babait të Willem III i pëlqente të ishte në Bruksel, William III do të lindte në Bruksel në 1817. Në oborrin frëngjishtfolës ku u rrit William III, ai do të quhej kryesisht Guillaume. Emri i plotë i Guillaume ishte Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk. Aleksandri dhe Pali që ai mban emrin ishin respektivisht xhaxhai i tij Aleksandri I i Rusisë dhe gjyshi i tij Pali I i Rusisë; të dy carët e rusëve. Pjesa tjetër e emrave kishin qenë të njohura në gjininë Orange dhe Nassau për shekuj.

Lexoni më shumë ...

Willem II dhe monedha e tij


Në gjykatën holandeze flitej kryesisht frëngjisht. Ishte gjuha e pastër për t'u dalluar nga turma. Prandaj nuk është për t'u habitur që Willem kishte një version në gjuhën frënge si pseudonimin e tij: Guillot. Si djalë dy vjeç, ai duhej të ikte me familjen e tij nga vendi ku do të bëhej mbret më vonë; në Berlin në Prusi. Atje Guillot do të rritej në oborrin prusian dhe do të fillonte në akademinë ushtarake në moshën njëmbëdhjetë vjeç. 

Lexoni më shumë ...

William I dhe monedha e tij


Në kundërshtim me atë që mund të prisni, Mbreti Willem I nuk është mbreti i parë i Holandës. Ky ishte Louis Napoleoni. Ky vëlla më i vogël i Napoleon Bonapartit u kurorëzua mbret i Holandës nga diktatori pur këndoi. Lodewijk Napoleon ende nuk kishte fituar zemrën e holandezëve. Pas shekujve të të qenit republikë, ata papritmas u bënë monarki.

Lexoni më shumë ...


Duke vazhduar, ju pranoni deklaratën tonë të privatësisë.