Најчесто поставувани прашања

-Од која сума се испраќаат моите производи бесплатно?

Во рамките на Холандија, таа сума е 50 евра.
Нема бесплатна испорака за пратки во странство.


-Дали моите купени предмети испратени се осигурани?

За време на исходот, можете да изберете дали сакате вашата пратка да биде испратена по редовна пошта
или за регистрирана / осигурена пратка. Покрај тоа, вашите производи ќе бидат доставени добро спакувани.

 

-Платив за нарачката, но сакам да додадам друга ставка во мојата пратка. Дали е можно ова?

Ова е можно, доколку пратката сè уште не поминала. Во овој случај, препорачуваме да не контактирате што е можно поскоро по телефон (06-81285467).
Или можеби по е-пошта ''

 

-Сакам да ја продадам мојата колекција монети / банкноти. Дали е ова можно со вас?

Да, ние купуваме колекции на монети и банкноти, како и (голем број) лабави монети.
Ве молиме контактирајте не без обврска.
По телефон: 06-81285467
mail:
Вреднувањето во нашата канцеларија е бесплатно.


-Барам предмети што ги нема на вашата веб-страница. Може ли да го нарачам од вас?

Во зависност од предметите што ги барате, можеме да нарачаме неколку монети и банкноти. Ве молиме слободно контактирајте не преку е-пошта до  со спецификациите на артиклите што ги барате, вклучувајќи количини. Откако ќе ни испратите е-пошта, ќе ви испратиме понуда без обврски. Тогаш би сакале да слушнеме во рок од 3 дена дали сакате да ја направите оваа нарачка. -Што значат следниве квалитети споменати со производите?

Квалитети за монети:

Добро:

Монетата е во оптек уште подолго и затоа многу се истроши. Тип на година и валута честопати сè уште можат да се следат.

Многу добро:

Монетата е во оптек долго време и се истроши многу, особено на повисоките делови како што се косата и лавот. Делови од текстот можат да бидат читливи само.

Убава:

Монетата е во оптек прилично долго време и затоа има и повеќе и поголеми места за абење. Пофините детали веќе не се видливи.

Многу добро:

Монетата е во оптек долго време и покажува абење на повисоките делови. Оригиналниот FDC сјај исчезна. Сите детали се сè уште јасно видливи, но не и остри. 

Прекрасен:

Монетата е во промет само за кратко време и покажува едвај видливи знаци на абење.

UNC:

Кога паричка излегува од печатот, тоа е FDC. Потоа, таа паѓа во кофа и обично веднаш станува UNC. Монетите се фаќаат едни против други со паѓање во и за време на понатамошниот транспорт. предизвикувајќи мала површна штета. На англиски јазик се нарекуваат и „Багмарки“. Покрај тоа, истиот опис се однесува на монетата на UNC, како за FDC. Особено со поголеми монети може да се случи да се појават капки и јами. Ако овој вид на штета е мала, монетата спаѓа во категоријата UNC. UNC првично потекнува од англискиот збор „необрежан“, познат и како нециркулиран. 

БУ:

Монетите во Бу се користат поквалитетни подлошки (плочи за монети) и марки се специјално обработени. За гравирање се применува светло мат финиш за подобрување на дизајнот. Монета БУ е нормална циркулација паричка која никогаш не влезе во промет, така што трагите од процесот на производство може да бидат видливи, но штета од интензивна употреба не се јавува. 

FDC:

Монетата има квалитетен FDC кога монетата излегува од печатот и пред да падне во корпата за собирање. Овие монети се неповредени, не покажуваат никакви знаци на абење или други дефекти. Монетата е во совршен квалитет. Нането исто така има оригинален сјај (мат сјај од јајце). Сепак, овој сјај исчезнува со употреба на нане. Ако внимателно ја задржите монетата, FDC сјајот ќе остане и ќе можете да продолжите да зборувате за монета со квалитет FDC.

Доказ:

Со монети со доказ, само монетите се полираат, а маркичките се третираат со дополнителна грижа. Повеќе монети се коси на печат отколку со доказни монети. Понекогаш е тешко да се направи разлика помеѓу парична казна како монета и првиот свиок на нов печат на случајно убава монета. Монетите за доказ, исто така, се многу кревки, површината на огледалото лесно се оштетува.


За дополнителни прашања, не двоумете се да не контактирате.

Mvg

Дејвид ван Вугт