Gratis verzending vanaf 75 euro binnen NL*
Vertrouwd en ervaren
Verzamel leuke extra's bij uw aankopen


Nog geen producten in uw winkelwagen.

50 guldenbiljet zonnebloem

In de wereld van bankbiljetten zijn er enkele ontwerpen die indruk maken en een blijvende indruk achterlaten. Een van die biljetten is het 50 Gulden Biljet Zonnebloem, een visueel prachtig en symbolisch rijk biljet dat zowel verzamelaars als kunstliefhebbers aantrekt. In deze blog duiken we dieper in de geschiedenis en het ontwerp van dit opvallende bankbiljet.

Het ontwerp: Het 50 Gulden Biljet Zonnebloem werd in 1982 uitgegeven door De Nederlandsche Bank. Het ontwerp van het biljet is buitengewoon intrigerend. Aan de ene kant zie je de zonnebloem in volle bloei, met daarop de bij.   

Symboliek en betekenis: De keuze voor de zonnebloem in het ontwerp van het biljet is niet louter toevallig. De zonnebloem symboliseert vaak vitaliteit, kracht en voorspoed. Het heeft ook een sterke associatie met de Nederlandse landbouw- en tuinbouwsector, die bekend staat om zijn bloemenpracht. Het 50 Gulden Biljet Zonnebloem is dan ook een eerbetoon aan de rijke agrarische geschiedenis van Nederland en de welvaart die het land heeft vergaard in deze industrie.

Historische waarde en verzamelwaarde: Naast de symboliek en esthetische waarde heeft het 50 guldenbiljet Zonnebloem ook een aanzienlijke historische en verzamelwaarde. In 1982 toen het 50 guldenbiljet uitkwam, werd niet alleen het biljet uitgegeven, maar gaf De Nederlandse Bank ook de eerste 50 guldenmunt uit in zilver. In 2002 werd de gulden vervangen door de euro, waardoor alle biljetten met guldenwaarde uit roulatie werden ingenomen. Dit maakt het interessanter voor verzamelaars, die graag stukken verzamelen die een tastbaar stukje geschiedenis. Niet alleen verzamelaars kopen tegenwoordig deze biljetten, maar ook mensen die uit nostalgisch oogpunt deze oude guldenbiljetten nog steeds waarderen. Bijvoorbeeld ingelijst aan de muur. De kwaliteit van een biljet draagt ​​ook bij aan de verzamelwaarde, wat kan leiden tot hogere prijzen op de verzamelaarsmarkt.

Conclusie: Het 50 Gulden Biljet Zonnebloem is een bankbiljet dat zowel kunstzinnig als historisch fascinerend is. Het ontwerp en de symboliek van het biljet viert de rijke agrarische geschiedenis van Nederland en de pracht van de bloemensector. Bovendien heeft het een aanzienlijke verzamelwaarde in hoge kwaliteit, omdat het steeds minder in nieuwe kwaliteit te vinden is en het feit dat het niet langer in circulatie is. In de verzamelwereld noemt men dit UNC. Bekend van het engelse woord uncirculated. Voor verzamelaars en liefhebbers van de Nederlandse geschiedenis en kunst is het 50 Gulden Biljet Zonnebloem een ​​waardevol erfgoed dat bewondering opwekt en altijd een gespreksonderwerp zal blijven.

 

Blogs over munten en bankbiljetten

Het Gouden Vijfje van 1912

Het gouden vijfje uit 1912 is een van de meest begeerde en fascinerende munten in de Nederlandse numismatische wereld. Met zijn prachtige ontwerp, historische achtergrond en zeldzaamheid heeft deze munt een speciale plaats verworven in de harten van verzamelaars en liefhebbers van over de hele wereld. We gaan in deze blog dieper in op de oorsprong, het ontwerp en de betekenis van het gouden vijfje uit 1912.

Lees meer...

De waarde van koper

Koper, een van de oudste metalen die door de mensheid worden gebruikt, heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in diverse aspecten van ons leven, van industrie en technologie tot kunst en decoratie. In deze blog duiken we dieper in de fascinerende wereld van koper en verkennen we zijn geschiedenis, eigenschappen, toepassingen en artistieke waarde.

Lees meer...

Hoeveel goud en zilver is er wereldwijd?

In deze korte blog gaan we in op de vraag hoeveel goud en zilver er nu wereldwijd te vinden is. Het grootste deel van het goud bevindt zich in de vorm van goudstaven en goudklompen, met een relatief klein deel dat wordt gebruikt voor sieraden, munten en industriële toepassingen. 

Lees meer...

Contact

  • David-Coin
  • Nederland
  • Youtube
  • Facebook

Betaal veilig met

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe collecties en aanbiedingen.



Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.