Gratis verzending vanaf 75 euro binnen NL*
Vertrouwd en ervaren
Verzamel leuke extra's bij uw aankopen


Nog geen producten in uw winkelwagen.

De zilveren Juliana gulden

Zilveren Juliana guldens zijn een populaire verzamelobject en een belangrijk onderdeel van de Nederlandse muntgeschiedenis. De Juliana gulden werd geïntroduceerd na de troonswisseling in 1948, toen koningin Juliana de troon besteeg. In 1954 kwam de eerste zilveren gulden van koningin Juliana uit.      In deze blog ontdekt u meer over de zilveren gulden. 

De zilveren Juliana gulden heeft een zeer herkenbaar ontwerp. Aan de ene kant staat het portret van koningin Juliana met de tekst "Juliana Koningin der Nederlanden". Aan de andere kant staat het wapen van Nederland met de tekst "Koninkrijk der Nederlanden". Het randschrift bevat de tekst: God zij met ons. De zilveren Juliana gulden werd geproduceerd van 1954 tot 1967 en bevat 72% zilver en 28% koper. De diameter van de munt is 25 mm en heeft het muntmeesterteken visje. In 1967 is de laatste zilveren gulden geslagen. In 1967 is tevens de nikkelen versie geslagen. Een gulden van 1967 kan dus een zilveren of nikkelen versie zijn. Dit is o.a. te herkennen de volgende 3 punten;

-1: De zilveren guldens hebben een gewicht van 6,5 gram. De nikkelen heeft echter een gewicht van 6 gram. Dit is te wegen met een klein muntenweegschaaltje.
-2: Daarnaast is het te herkennen aan het kleurverschil. Als u een zilveren gulden erbij pakt van een eerder jaar en een nikkelen guldenmunt zult u steeds beter het verschil gaan opmerken. (Bekijk eventueel beide afbeeldingen van onze webshop om te vergelijken). 
-3: De zilveren guldens zijn niet magnetisch in tegenstelling tot de nikkelen guldens. Blijft uw gulden aan de magneet plakken, dan is deze gulden helaas geen zilver, maar nikkel.

 

 

De Juliana gulden heeft verschillende proefontwerpen gehad voordat deze in het betalingsverkeer kwam. Voordat deze munt uitkwam had Nederland de papieren gulden van 1949 met Juliana's portret op de voorzijde. Naast de 1 gulden van Juliana zijn ook de volgende muntwaardes uitgekomen;

-1 cent 1950-1980
-5 cent 1950-1980
-10 cent (dubbeltje) 1950-1980
-25 cent (kwartje) 1950-1980
-2,5 gulden (Knaak of rijksdaalder) 1959-1980
-Zilveren 10 Gulden van 1970 & 1973
-Gouden dukaat 1960-1978

 

Veel verzamelaars zijn geïnteresseerd in de zilveren Juliana gulden vanwege de geschiedenis van het muntstuk, de zilverwaarde en de artistieke waarde van de ontwerpen. Naast de zilveren Juliana gulden zijn er ook nog andere zilveren en gouden munten die zeer begeerd zijn onder verzamelaars.

 

Als u geïnteresseerd bent in het verzamelen van munten, is het raadzaam om te beginnen met het verzamelen van zilveren munten of gouden munten van Willem 1 tot heden. Verzamel zilveren Juliana guldens als een hobby of als een investering. Maar vooral, geniet van uw verzameling en de vele verhalen en de geschiedenis rondom deze prachtige munten. Verzameling starten? Neem gerust contact met ons op voor gratis advies voor de start van uw eigen verzameling.  

Blogs over munten en bankbiljetten

De zilveren Juliana gulden

Zilveren Juliana guldens zijn een populaire verzamelobject en een belangrijk onderdeel van de Nederlandse muntgeschiedenis. De Juliana gulden werd geïntroduceerd na de troonswisseling in 1948, toen koningin Juliana de troon besteeg. In 1954 kwam de eerste zilveren gulden van koningin Juliana uit.      In deze blog ontdekt u meer over de zilveren gulden. 

Lees meer...

100 gulden biljet Snip

In maart 1974 is de zaak niet veel gevorderd. Er bestaat overeenstemming dat er aparte ontwerpen voor de hele serie guldenbiljetten moeten komen, maar alleen het ontwerp voor de coupure van 100 gulden zal in dit stadium uitgewerkt worden. In december 1974 is de eerste fase van de totaal-vormgeving van de hele serie afgerond. Eén waarde zal nu worden klaargemaakt voor de 1e druk.  

Lees meer...

1000 Gulden biljet Spinoza

Het duizend gulden biljet Spinoza is een bijzonder stukje geldgeschiedenis uit Nederland. Het biljet werd uitgegeven in 1973 en was het hoogste bankbiljet dat ooit in Nederland werd gedrukt. Het bijzondere aan dit biljet is niet alleen de waarde ervan, maar ook het portet op de voorzijde van het biljet: de filosoof Baruch Spinoza. In deze blog gaan we dieper in op het duizend guldenbiljet Spinoza en zijn context.

Lees meer...

Contact

  • David-Coin
  • Nederland
  • Youtube
  • Facebook

Betaal veilig met

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe collecties en aanbiedingen.Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.