Gratis verzending vanaf 75 euro binnen NL*
Vertrouwd en ervaren
Verzamel leuke extra's bij uw aankopen


Nog geen producten in uw winkelwagen.

100 gulden biljet Snip

In maart 1974 is de zaak niet veel gevorderd. Er bestaat overeenstemming dat er aparte ontwerpen voor de hele serie guldenbiljetten moeten komen, maar alleen het ontwerp voor de coupure van 100 gulden zal in dit stadium uitgewerkt worden. In december 1974 is de eerste fase van de totaal-vormgeving van de hele serie afgerond. Eén waarde zal nu worden klaargemaakt voor de 1e druk.  

Het biljet werd in 1977 geïntroduceerd en was in die tijd het op één na hoogste bedrag dat op een bankbiljet in Nederland in circulatie was. Het ontwerp was gemaakt door de ontwerper R.D.E. Oxenaar en was gebaseerd op een schilderij van de vogel door Jan Asselijn, een Nederlands schilder uit de 17e eeuw.

Een opvallend aspect van het 100 guldenbiljet was de vormgeving. Het ontwerp met de snip is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse geschiedenis en zal daarom altijd een bijzondere betekenis blijven houden voor degenen die de tijd nog hebben meegemaakt dat de gulden ons nationale betaalmiddel was.

Het 100 guldenbiljet met de afbeelding van de snip was een van de meest herkenbare bankbiljetten in Nederland. De snip, ook wel bekend als de watersnip, is een vogelsoort die vaak voorkomt in Nederland en was daarom een logische keuze voor het ontwerp van het biljet. De snip was niet het enige biljet waar de vogelsoort in voorkwam. Zo kwam ook de 10 gulden ijsvogel nog een paar jaar voor de euro uit, de 25 gulden roodborstje, de 100 gulden steenuil & de 1000 gulden kieviet. Deze vogelsoorten waren niet perse te zien op het biljet, maar in het geplaatste watermerk, wat men kan zien door deze in het licht te houden.

Het biljet was vooral bedoeld voor zakelijke transacties en werd daarom relatief weinig gebruikt door het grote publiek. Desondanks was het biljet wel geliefd onder verzamelaars en bleef het lang in omloop. Niet alleen in Nederland is het biljet geliefd, maar ook internationaal een gewaardeerd biljet.

Vandaag de dag is het 100 guldenbiljet een geliefd verzamelobject geworden en wint het biljet aan waarde naarmate de tijd verstrijkt. Voornamelijk in hoge kwaliteit is de waarde door de jaren heen gestegen. Tevens zijn er diverse varianten te vinden van dit type biljet. O.a. te zien aan de serienummers. Daarnaast zijn er verschillende proefdrukken, voorlopers en specimen biljetten gedrukt. Deze zijn veelal schaars tot zeldzaam.

Kortom, het 100 guldenbiljet snip was een uniek stukje Nederlandse geschiedenis dat tot de verbeelding sprak door zijn opvallende ontwerp en de herkenbare afbeelding van de snip. Het biljet zal daarom altijd een belangrijke plaats innemen in de herinneringen van degenen die de tijd nog hebben meegemaakt van de Nederlandse gulden.

 

 

 

Blogs over munten en bankbiljetten

De zilveren Juliana gulden

Zilveren Juliana guldens zijn een populaire verzamelobject en een belangrijk onderdeel van de Nederlandse muntgeschiedenis. De Juliana gulden werd geïntroduceerd na de troonswisseling in 1948, toen koningin Juliana de troon besteeg. In 1954 kwam de eerste zilveren gulden van koningin Juliana uit.      In deze blog ontdekt u meer over de zilveren gulden. 

Lees meer...

100 gulden biljet Snip

In maart 1974 is de zaak niet veel gevorderd. Er bestaat overeenstemming dat er aparte ontwerpen voor de hele serie guldenbiljetten moeten komen, maar alleen het ontwerp voor de coupure van 100 gulden zal in dit stadium uitgewerkt worden. In december 1974 is de eerste fase van de totaal-vormgeving van de hele serie afgerond. Eén waarde zal nu worden klaargemaakt voor de 1e druk.  

Lees meer...

1000 Gulden biljet Spinoza

Het duizend gulden biljet Spinoza is een bijzonder stukje geldgeschiedenis uit Nederland. Het biljet werd uitgegeven in 1973 en was het hoogste bankbiljet dat ooit in Nederland werd gedrukt. Het bijzondere aan dit biljet is niet alleen de waarde ervan, maar ook het portet op de voorzijde van het biljet: de filosoof Baruch Spinoza. In deze blog gaan we dieper in op het duizend guldenbiljet Spinoza en zijn context.

Lees meer...

Contact

  • David-Coin
  • Nederland
  • Youtube
  • Facebook

Betaal veilig met

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe collecties en aanbiedingen.Door verder te gaan, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.